Kurs przeznaczony jest dla menadżerów restauracji, kelnerów, barmanów, pasjonatów wina, osób chcących rozpocząć pracę w charakterze sommeliera.

Uczestnicy kursu dowiedzą się:
• Na czym polega praca sommeliera
• Jak budować oraz zarządzać kartą win w restauracji
• Jak zwiększyć sprzedaż wina w restauracji
• Jak obsługiwać gości przy stole
Uczestnicy szkolenia nabędą umiejętności w zakresie:
• Wykorzystania niezbędnej wiedzy o winie
• Planowania działań zwiększających sprzedaż wina w restauracji
• Prowadzenia sesji coachingowych dla podległych pracowników

PROGRAM SZKOLENIA :

1. Zawód Sommelier
2. Czym jest wino
3. Nauka rozpoznawania zapachów zawartych w winie (Le Nez du Vin)
4. Winnica
5. Różne rodzaje fermentacji
6. Produkcja win białych i czerwonych
7. Metody produkcji win słodkich
8. Białe i czerwone szczepy – charakterystyka i występowanie
9. Zrozumienie etykiety na butelce
10. Wady i zalety win / klasyfikacja jakościowa win
11. Zasady profesjonalnej degustacji win
12. Dekantacja
13. Kieliszki do wina, karafki
14. Serwis wina spokojnego i musującego- szampana
15. Temperatura serwowanych win
16. Przechowywanie wina
17. Dobór wina do potraw
18. Kraje winiarskie i najważniejsi producenci wina
19. Pozostałe style wina
20. Psychologia i technika obsługi gości przy stole

Jestem zainteresowany ofertą