CEL WARSZTATU:
Celem szkolenia jest poznanie najlepszych praktyk w zakresie prezentacji szkła, przygotowania i podawania koktajli oraz nabycie praktycznych umiejętności barmańskich, dzięki którym zostanie usprawniona praca barmanów i wzrośnie zadowolenie gości
METODY PRACY:
• Ćwiczenia
• Odgrywanie ról
• Trening
PROGRAM SZKOLENIA :
• Sprzęt barmański i jego historia;
• Podstawowe wyposażenie baru i zaplecza;
• Nazewnictwo szkła;
• Rodzaje i zasady serwowania i przyrządzania koktajli;
• Miksologia koktajlu – dlaczego tak, a nie inaczej;
• Podstawowa wiedza na temat cygar, alkoholi starzonych, kaw;
• Podstawy working flair;
• „Szybkość a dokładność”;
• Ergonomia pracy na barze, przygotowanie do pracy;
• Bar w cyfrach;
• Sugestywna sprzedaż a cross-selling;
• Tworzenie karty barowej.
Korzyści z kursu:
Absolwent kursu profesjonalnie obsługuje gości zgodnie z obowiązującymi standardami. Posiada umiejętności wymagane do realizacji zadań i rozwiązywania problemów poprzez odpowiedni dobór szkła oraz składników koktajli. Dodatkowo nabędzie umiejętności z zakresu samodzielnego prowadzenia baru.